L’ALZINA

L'Alzina del Mas Querol de Fonollosa, Alzina centenària declarada "Arbre Monumental de Catalunya"

 

L'Alzina del Mas Querol se situa en un petit altiplà, davant del Mas Querol, al poble de Fonollosa. La seva espectacular simetria i la seva bellesa global la converteixen en una de les alzines més belles de la comarca del Bages.

Les herbes que s'hi fan són la rosella, la flor de Sant Joan, la perpètua, l'alfals, el plantatge de fulla estreta, l'amargot, l'herba molla, la ruca, la ceba d'ase, la farigola i el romaní. Respecte a la fauna és fàcil sentir el cant dels gratapalles, el tallarol de casquet, les caderneres, les cueretes i els gafarrons.

 

 

 

 

 

L’Alzina del Mas Querol de Fonollosa fou declarada arbre monumental de Catalunya el 19 d’abril de 1991 pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. L'any 2008 es van realitzar obres d'adequació de l'entorn gràcies a l'Ajuntament de Fonollosa, establint una gran esplanada a tot volt. L'actuació va permetre convertir l'espai en un lloc de descans i de mirador de les fantàstiques vistes sobre el poble de Fonollosa i la Serra de Castelltallat. Des del 2007, l'Associació Cultural i Recreativa de Fonollosa hi organitza les Vesprades sota l'Alzina, un certamen cultural que porta músics i artistes catalans durant els mesos d'estiu, i que acosta a l'Alzina nombroses persones de la Catalunya Central i d'arreu del país.

 

 

Dades descriptives

Perímetre del tronc a 1,30 m: 4,19 m

Perímetre de la base del tronc: 5,64 m

Alçada: 16,82 m

Amplada de la capçada: 20 m

Alçada sobre el nivell del mar: 534 m

Espècie: alzina (Quercus ilex, subsp. Ilex).

GPS: 31T 0389828 4623901

 

Com arribar

 

Per saber com arribar al poble de Fonollosa, consulta el GoogleMaps.

 

– Per l’Eix Transversal (C-25):

Venint de direcció Calaf, sortida 114 – Venint de direcció Manresa, sortida 123.

– Per la carretera BV-3008, des de Sant Joan de Vilatorrada.

Un cop al poble de Fonollosa, seguiu les indicacions dels rètols per arribar a l'Alzina del Mas Querol.

 

Per saber com arribar a Fonollosa des d’un lloc concret, clica aquí (enllaç Google Maps)