VESPRADES

Les Vesprades sota l’Alzina de Fonollosa és una proposta cultural d’estiu organitzada per l’Associació Cultural i Recreativa de Fonollosa, que s’emmarca a l’entorn natural de la incomparable Alzina centenària del Mas Querol de Fonollosa, declarada Arbre Monumental de Catalunya.

La proposta va sorgir l’any 2007, quan es va començar programant dos actes a nivell estrictament de poble a l’indret de Querol, que en aquell moment no estava adaptat per a la realització d’esdeveniments. La realització de l’espectacle “Catabaret o la patata calenta”, a càrrec del grup de Teatre Assaig de Manresa (consistent en una recopilació de textos teatrals de diversos autors catalans), i la conferència històrica “De Fonollosa a Andorra”, a càrrec de l’historiador fonollosenc-andorrà Domènec Bascompte, van despertar l’interès i la curiositat de molts veïns del poble de Fonollosa.

 

El 2008 es van realitzar unes obres de reforma i adequació de l’espai, finançades per l’Ajuntament de Fonollosa, i es va ampliar la proposta d’actes. Es va introduir la música al certament amb l’actuació del grup de pop rock “Tarannà”,

dins la Xarxa de Músiques a Catalunya. La dosi de teatre va anar a càrrec del grup de teatre local (Faltagent de Fonollosa), que va representar una versió pròpia de l’obra “El Petit Príncep” que incloïa actors, actrius, cantants i un conjunt instrumental en directe. La singularitat del muntatge va ser la perfecte integració de l’obra a l’entorn natural. Per acabar l’edició, un col·lectiu d’actors i actrius dels pobles de Fals, Fonollosa i Rajadell van representar l’obra “El Brindis”, de J. Prestley.

Durant l’any es van instal·lar bancs i una paperera sota l’Alzina de Querol, i es va construir una petita caseta de pedra on s’hi troba un llibre de visites. Gràcies a aquest llibre, podem afirmar que l’Alzina s’ha convertit en un lloc d’interès i de referència per part de tots els veïns i veïnes del poble i rodalies, i també dels turistes que passen per les nostres contrades. Aquest fet el considerem important, sobre tot tenint en compte que parlem d’un element natural.

El 2009, seguint la tònica de l’edició anterior (després de la molt bona acollida per part del públic), es va tornar a programar la representació de “El Petit Príncep”, i s’escenificà la tragèdia grega “Antígona”, a càrrec del mateix col·lectiu d’actors dels diversos pobles. La realització d’un concert per part del grup “Carles Belda i el Conjunt Badabadoc” va ser la clau per donar a conèixer les Vesprades a la resta de comarca, i va ajudar a consolidar la proposta com un referent cultural més de les nits d’estiu.

L’edició del 2010 va representar la consolidació de les Vesprades com a un element de referència més en les propostes culturals estiuenques de la comarca del Bages i la Catalunya Central.

El salt qualitatiu, amb un pressupost molt major, es va veure directament compensat amb un augment de públic, que va congregar a més de 750 persones entre els tres actes programats: Els Amics de les Arts, Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien, i una sessió de cinema a la fresca amb la projecció de la pel·lícula La vida és bella.

 

Aquest canvi es va veure complimentat amb una acurada planificació i organització del certamen, amb més de 25 persones col·laboradores formant part de la Comissió organitzadora.

 

La passada edició, la del 2011, va suposar l’especificació del certamen en apostes de l’àmbit de la música, i treballant l’aspecte d’imatge gràfica i publicitat: es va crear una marca gràfica pròpia i identificava de les Vesprades, acompanyada d’un pla de comunicació i publicitat més acurat i ampli, amb l’objectiu d’arribar al màxim de públic possible.

 

 

 

Es van comptar amb la participació d’artistes reconeguts a nivell català com Beth, presentant el seu treball “Segueix-me el fil”, Cesk Freixas amb banda amb “La mà dels qui t’esperen”, i un concert – teatre a càrrec dels bagencs El Pau i la Maria en concert.